Mjölksyrningskruka från ZCB 5 liter

Syrningskruka från ZCB 5 liter

215 kr

Mjölksyrningskruka från Zaklady Ceramiczne i Boleslawiec, som ligger i ett område med djupa traditioner i kruktillverkning, i södra delen av Polen.

OBS! Tyngder köpes separat!

Beställningsvara, men leveranstid f n okänd

Art. nr. 36379-905. Kategorier: , , . Etiketter: , , .

Produktbeskrivning

I Boleslawiec i södra Polen har man tillverkat keramik-krukor i minst 700 år, och denna hantverkstradition lever starkt vidare även idag. Det är inte bara kunskaperna om tillverkningen som har bidragit till att området har blivit ett så starkt keramikområde, utan också de utmärkta råvaruförutsättningarna. Dessa förutsättningar, och den höga bränningstemperaturen (1250 grader), har gjort det möjligt att tillverka krukor som är mycket lämpade för syrning, liksom för förvaring av livsmedel i allmänhet. Krukorna är givetvis kadmium- och bly-fria.

Om du inte är van vid mjölksyrning, och inte vet hur du skall behandla din syrningskruka, rekommenderar vi varmt Annelies Schönecks bok Mjölksyrejäsning av grönsaker, som även den givetvis finns att köpa hos oss (se Relaterade produkter nedan). Vi rekommenderar att du följer rengöringsanvisningen nedan innan du använder syrningskruka och tyngder.

OBS! Tyngder, som normalt behövs för att tynga ned vitkål och andra grönsaker, ingår ej i denna kruka, utan behöver beställas separat, vilket göres enkelt via Relaterade produkter nedan. Detta för att det skall vara möjligt att köpa krukan utan tyndgder, för den som så önskar.

Rengöring av syrningskruka och tyngder:

Krukan rengöres med hett vatten och borste (häll dock aldrig kokande vatten direkt i krukan). Gör likadant med tyngderna. Ställ ner tyngderna och fyll sedan krukan med avsvalnat kokt vatten. Krukan får nu stå ett dygn. Häll ur vattnet och låt krukan och tyngderna lufttorka, gärna en helt molnfri dag så att solstrålarna hittar in i krukan och på tyngderna. Tyngderna kan också läggas in i kall ugn, varefter temperaturen ställs på 125 grader. Tyngderna får sedan ligga där ca 30 min (15 min med 125 grader).

Om du nu sedan tar för vana att använda rena händer och redskap, samt fräscha grönsaker, så har du en bra början till lyckade inläggningar.

Synpunkter

Det finns inga synpunkter på den här produkten ännu, men lämna gärna Dina synpunkter.

Bli den första att tycka till om “Syrningskruka från ZCB 5 liter”

*